Skip links

Les comunitats energètiques a debat en una jornada del Consell Comarcal del Garraf

El Consell Comarcal del Garraf conjuntament amb els sis ajuntaments del Garraf i l’Oficina Comarcal de Transició Energètica – OCTE Garraf, van celebrar ahir 4 d’abril una jornada per reflexionar i debatre sobre el paper de les comunitats energètiques com a eina clau en la transició energètica cap a un futur sostenible.

La trobada “Impuls de les comunitats energètiques al Garraf” estava adreçada a la ciutadania, entitats ambientals, entitats socials, associacions de veïns, ajuntaments i administracions públiques interessats en la sostenibilitat, i es va dur a terme a la Masia d’en Cabanyes de Vilanova i la Geltrú.

Les comunitats energètiques són agrupacions de persones, entitats, administracions públiques o empreses que s’organitzen per transformar els seus barris o pobles cap a un model energètic de propietat col·lectiva, 100% renovable i sostenible. A través de la jornada es proposa obrir un espai de coneixement i debat sobre les estratègies del govern de la Generalitat de Catalunya, els recursos de la Diputació de Barcelona, les iniciatives dels ajuntaments del Garraf i les experiències d’èxit al país, per conèixer les possibilitats que ofereixen les noves fórmules de gestió de l’energia i com els ajuntaments de la zona enfoquen la política energètica. Durant la trobada es va posar de manifest com la col·laboració púbico-privada transformarà els municipis cap a un model energètic col·lectiu.

Mònica Gallardo, presidenta del Consell Comarcal del Garraf va donar el tret de sortida a la jornada, que va començar amb un espai dedicar a posar sobre la taula les estratègies per a la implantació de comunitats energètiques a Catalunya.  Marta Morera, directora de l’Institut Català d’Energia, va parlar sobre l’estratègia energètica a Catalunya en un espai conduit per Carme Gasulla, regidora d’Acció Ambiental i Transició Ecològica de l’Ajuntament de Sitges. Per la seva banda, Francisco de Sárraga, cap de l’Oficina tècnica de Canvi Climàtic i Sostenibilitat va centrar-se en els recursos de la Diputació de Barcelona per a l’impuls de les comunitats energètiques, presentat per Josep Moya, regidor de Medi ambient i Transformació Ecològica de l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes.

Experiències d’èxit

Durant la trobada també es van divulgar experiències d’èxit desenvolupades a Catalunya de la mà de Eloi Delgado, membre del Consell Rector de VNG Energia, Associació per a la transició energètica de Vilanova i la Geltrú; Susana Laredo, directora de l’àrea d’Acció Ambiental, Energia i Serveis Urbans de l’Ajuntament del Prat del Llobregat; i Jordi Martin, regidor d’Acció Climàtica de l’Ajuntament de Caldes de Montbui. Iolanda Sánchez, regidora d’Emergència Climàtica i Espais Naturals de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú va conduir aquesta taula de debat.

La jornada va concloure amb una sèrie de propostes comarcals i municipals de la mà de Marta Verdejo, alcaldessa d’Olivella; Àlex Noheda, regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Cubelles; Josep Moya, regidor de Medi Ambient i Transformació Ecològica de l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes; Carme Gasulla, regidora d’Acció Climàtica i Transició Ecològica de l’Ajuntament de Sitges; i Iolanda Sánchez, regidora d’Emergència Climàtica i Espais Naturals de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.  Jaume Carnicer, conseller de Medi Ambient i  Transició Energètica del Consell Comarcal del Garraf va conduir la taula rodona.

Elecsum, pioner en eines digitals per a comunitats energètiques

Elecsum ja va resultar adjudicatària de la primera convocatòria de la CEL de Caldes de Montbui. Des del 24 de març, i durant 3 anys, ha gestionat aquesta comunitat energètica local formada per 100 membres amb una potència de 100 kWn. Recentment,  Elecsum ha resultat guanyadora de la licitació per a gestionar l’augment de capacitat i per tant, de membres, de la Comunitat Energètica Local LA CEL de Caldes de Montbui. LA CEL uneix 300 participants per generar energia neta i sostenible, i s’espera que acumuli un estalvi de 75.000 € i s’eviti l’emissió de 138,67 tones de CO2/l’any.

Entre els casos d’èxit presentats a la jornada, hi trobem Energia del Prat, una iniciativa que va ser constituïda el mes de febrer, impulsada per l’Ajuntament del Prat de Llobregat i integrada entitats com Fundesplai i la Cooperativa Obrera de Viviendas, empreses del municipi i una associació ciutadana d’usuaris i usuàries. Amb Elecsum com a soci estratègic, Energia del Prat es prepara per abastir d’energia 100% renovable i local a 900 llars, comerços i empreses. Amb 200 kW de potència fotovoltaica ja cedits per l’Ajuntament i amb plans d’ampliació fins a 1,2 MW, liderant la transició cap a una energia més sostenible. L’especialització d’Elecsum en la gestió integral i digital de les comunitats energètiques, ens permet oferir el nostre suport en la comercialització d’energia. No només això, també podem crear i mantenir un espai web personalitzat per a la marca “Energia del Prat”, actuant com a plataforma d’inscripció i seguiment dels recursos de generació renovable.