El passat 12 de maig, a la sala Neus Català de la Biblioteca El Castell de Vacarisses, es va celebrar la primera xerrada que marca l’inici de la Comunitat Energètica Local (CEL) de Vacarisses.

En aquesta sessió oberta a la ciutadania, l’Equip de l’Ajuntament va donar les primeres pinzellades del projecte de la CEL. Tot i que tenen projectat casi 500kW en una desena de projectes fotovoltaics que aniran executant en els pròxims anys, el camí de la CEL de Vacarisses comença amb la fotovoltaica de l’Escola Pau Casals i la fotovoltaica del Poliesportiu Municipal.

Durant la xerrada, l’Ajuntament va explicar que els kwn disponibles per a repartir de la fotovoltaica de l’Escola Pau Casals es destinaran a membres de Serveis Socials, mentre que els de la instal·lació del Poliesportiu estaran oberts a tots els veïns i veïnes del municipi. En total, es calcula que en aquesta primera fase, una quarantena de membres més els propis edificis municipals es veuran beneficiats en aquest projecte.

Xerrada CEL de Vacarisses

Durant la trobada, l’Ajuntament va presentar davant la ciutadania l’equip d’Elecsum, que ha estat l’escollida per a realitzar aquesta prova pilot gràcies a la seva experiència real gestionant projectes semblants en altres municipis (El Prat del Llobregat, Caldes de Montbui, Santa Perpètua de Mogoda, entre d’altres), i al seu software dedicat per tal de que el procés d’integració i gestió sigui àgil, 100% digital i òptim per ajudar a l’Ajuntament en la seva lluita contra l’emergència climàtica.

Elecsum va explicar als assistents en què consisteix una comunitat energètica, el projecte de l’Ajuntament i com es veurien reflexats els beneficis en les butxaques dels integrants. Durant la presentació, també es va detallar el procés que hauran de fer els veïns del municipi per inscriure’s a la CEL de Vacarisses. Durant la ronda de preguntes, es van resoldre diverses temes, com per exemple: que cada membre pot seguir amb la seva companyia de la llum sense problema; que l’estalvi és diferent en cada cas ja que depèn de les condicions úniques de la factura; la importància de tenir uns hàbits de consum que afavoreixin l’autoconsum; que la connexió amb la CEL i l’energia fotovoltaica és totalment digital sense necessitat de cables o instal·lacions a l’habitatge; i que si les condicions ho permeten la gent pot apuntar-se a més d’una instal·lació FV de la CEL o combinar-ho amb instal·lacions d’autoconsum particulars.