Més de 350 professionals han participat de forma presencial, a la quarta edició del Congreso de Autoconsumo, una trobada que es va celebrar el 24 i 25 de maig a La Ciutat de les Arts i les Ciències de València, seu del congrés. Aquesta trobada, organitzada per APPA Renovables, arriba en un moment important pel sector, ja que en quatre anys s’ha multiplicat per 26 la potència anual instal·lada, posant en evidència un gran creixement de l’autoconsum a Espanya, que ha passat de 101 MW instal·lats l’any 2018 a 2.649 MW el 2022.

El congrés ha dedicat dos dies a analitzar aquest creixement i posarà sobre la taula els reptes de futur que caldrà desenvolupar de la mà de més de 60 ponents. També ha comptat amb la participació de la Secretaria d’Estat d’Energia, Sara Aagesen; la Consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Energètica de la Generalitat Valenciana, Isaura Navarro; i el president de APPA Renovables, Santiago Gómez Ramos. Els diferents experts han analitzat temes clau pel futur de l’autoconsum com els canvis normatius, l’accés a la xarxa de les instal·lacions industrials, el futur del mercat i altres excedents, les comunitats energètiques, les bateries o la irrupció del vehicle elèctric i la bomba de calor.

Xavier Bou, Director General Adjunt Desenvolupament de Negoci i Comunitats Energètiques d’Elecsum va participar a la taula de debat “Comunidades energéticas y autoconsumo colectivo: más allà de los 2 km”, que també va comptar amb la participació d’Isabel Reija, CEO de Barter; Iván Aranda, Head of Energy Area de R2M Solution; Sara de la Serna, Gestió de la Demanda i Integració de Renovables de l’IDAE; i amb Alberto Rocha, CEO de Renergetica com a moderador del panell d’experts.

IV Congreso de Autoconsumo
IV Congreso de Autoconsumo

Durant la seva intervenció, Xavier Bou ha explicat a l’auditori que l’autoconsum col·lectiu fotovoltaic i les comunitats energètiques no tindran l’escala necessària sense plataformes digitals que els hi donin publicitat, simplicitat, agilitat i ofereixin un empoderament real a l’usuari. Actualment, hi ha una demanda baixa en hores solars i una alta producció fotovoltaica, fet que comporta preus energètics cada cop més baixos en hores solars. Aquesta corba farà que les bateries siguin necessàries i poc a poc es vagin incloent en totes les instal·lacions fotovoltaiques per afavorir la flexibilitat de l’entrega energètica. Xavier Bou ha volgut destacar que el sector reclama la responsabilitat de les distribuïdores per agilitzar els tràmits de connexió dels autoconsums col·lectius.

IV Congreso de Autoconsumo
IV Congreso de Autoconsumo
IV Congreso de Autoconsumo
IV Congreso de Autoconsumo
IV Congreso de Autoconsumo
IV Congreso de Autoconsumo