Skip links

Elecsum participa a la presentació de “Energía Positiva”, la primera Oficina de Transformació Comunitària de Burgos

El passat 27 de febrer, Elecsum va participar a l’acte de presentació de la primera Oficina de Transformació Comunitària de Burgos, “Energía Positiva”. Aquesta jornada, oberta al públic en general, ha comptat amb la presència de nombrosos alcaldes de la comarca, així com empresaris dels polígons industrials de la zona i representants d’associacions.

David Lirio, responsable comercial d’Elecsum, ha aprofitat la seva intervenció per explicar l’experiència en la creació i gestió de Comunitats Energètiques a Catalunya. Carlota Pallejà, responsable de Regulación de ASEME (Asociación de Empresas Eléctricas), i Joaquín Mas, director general de Grupo Enercoop, també han participat a la taula de debat.

Durant la jornada, els assistents han pogut conèixer els diferents models de comunitats energètiques de València i Catalunya i veure quin encaixa millor amb la realitat de les seves localitats, empreses, instal·lacions o comunitats de veïns. Al col·loqui s’hi ha sumat Ángel Martínez, administrador d’Aduriz Energía, qui ha resumit la situació actual del sector i cap a on es dirigeix, mentre que la presentació de les tasques de l’oficina de transformació comunitària ha anat a càrrec de la directora de l’OTC Merindades, Diana López-Quintana.

Oficines per a la transició energètica

Energía Positiva és el nom de la Oficina de Transformació Comunitària amb la que Aduriz Energía, de forma gratuïta, assessorarà a persones físiques i jurídiques de Las Merindades per a constituir comunitats energètiques en aquest territori del nord de la província de Burgos. Aquest servei, que durarà fins a mitjans de 2025, sorgeix gràcies a una subvenció del Instituto para la Diversificación y Ahorro de la Energía (IDAE) de 150.144 euros, que suposa el 68% del pressupost total del projecte.

L’IDAE va puntuar el projecte que va presentar Aduriz Energía a la primera convocatòria del Programa CE Oficines com la quarta millor proposta a nivell nacional i una de les poques que no està adscrita a una administració pública. Aquesta iniciativa s’emmarca en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.

L’objectiu d’Energia Positiva és contribuir a l’electrificació i descarbonització, així com millorar l’eficiència energètica de les llars, empreses, administracions públiques i centres de treball de la comarca. Les comunitats energètiques permetran que els consumidors s’empoderin i guanyin independència, a més d’estalviar diners, contribuir a l’enfortiment de l’economia local i ajudar a la transició energètica i a la cura del medi ambient. Per a això, els professionals de l’OTC Merindades assessoraran en qüestions energètiques, fiscals i administratives, realitzaran tasques de difusió i formació, i crearan xarxes de persones interessades a participar en comunitats energètiques.

Elecsum, un aliat per a les OTC

En aquest context, Elecsum es presenta com un aliat de gran valor per a les Oficines de Transició Comunitària gràcies a la seva capacitat per abordar les necessitats específiques que poden tenir en la seva tasca de promoure i gestionar projectes energètics comunitaris. La nostra experiència sobre el terreny en la gestió de comunitats energètiques ens ha permès desenvolupar eines digitals que fomenten, agilitzen i simplifiquen els processos de creació de les comunitats solars sense límits geogràfics.

Elecsum Share és un software que simplifica la difusió i captació de membres per a les Comunitats Energètiques així com la seva creació i posada en marxa, facilitant processos de decisió, control i monitorització. Un cop l’energia ja s’està entregant, i gràcies a l’App d’Elecsum, tots els membres de la comunitat energètica poden accedir a les dades associades als seus coeficients individuals de generació fotovoltaica, els estalvis, l’amortització, la corba de consum i l’autoconsum, així com als valors col·lectius i al llistat de membres, i amb el segell Elecsum GREEN, acreditar l’ús d’energia verda.