Skip links

Elecsum porta les seves eines digitals pioneres en gestió de comunitats energètiques a la Fira Impulsa de Figueres

La Fira IMPULSA, organitzada per l’Ajuntament de Figueres, l’Institut Català de l’Energia, el Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya i el Consell Comarcal de l’Alt Empordà, neix amb la missió de guiar el camí cap a una transició energètica necessària i urgent.

Aquest esdeveniment, que s’ha celebrat a la zona firal de Figueres del 29 de febrer al 3 de març, ha esdevingut un punt de trobada tant per al teixit empresarial com per al públic en general, on es posen sobre la taula totes les opcions disponibles en eficiència energètica, energies renovables i mobilitat sostenible.

Aquesta trobada té com a objectiu informar i educar tant als consumidors com a empreses i institucions sobre les alternatives disponibles en eficiència energètica, energies renovables i mobilitat sostenible a través de diverses activitats, exposicions i conferències. Des de la geotèrmia fins a l’energia solar fotovoltaica, passant per la biomassa i l’eòlica; la importància de reduir el malbaratament energètic i l’aposta per alternatives de transport més ecològiques, la fira explica les possibilitats i els avantatges de cadascuna d’aquestes tecnologies per aconseguir una transició energètica efectiva.

Xavi Bou, Director Adjunt del Grup Electra Caldense ha participat a la taula rodona sobre comunitats energètiques juntament amb Gil Salvans, responsable tècnic de l’Àgència Local de l’Energia a Osona i Eudalt Hueso, Tècnic de Transició Energètica de l’Oficina Comarcal de Transició Energètica del Ripollès. La taula va ser moderada per Xavi Massa de Km0.

Durant la seva intervenció, Xavi Bou ha explicat que “qualsevol forma d’autoconsum col·lectiu ha de ser sostenible financerament, i tots els clients que tenim, ja siguin Administracions Públiques, coopertives, o entitats mercantils o associacions (hagin rebut o no subvencions), treballen amb Elecsum per a la sostenibilitat  financera dels seus projectes”. L’any 2023, en els autoconsums col·lectius gestionats per Elecsum, es va observar un estalvi acumulat anual de 315€ per usuari amb un coeficient de potencia de 1 kWn i amb un autoconsum del 70% de l’energia entregada. Xavi Bou ha afirmat que “l’any 2024 esperem que es mantingui un estalvi al voltant dels 220 €”.  

Les eines digitals que hem desenvolupat a Elecsum ens permeten gestionar autoconsums col·lectius des del gener de 2022, generant un estalvi acumulat de 186.000 € (amb una mitjana del 72% d’autoconsum). Avui en dia, Elecsum gestiona 600 kWn i 255 CUPS ja connectats a autoconsums col·lectius, a la vegada que integra més de 1.000 nous CUPS i 3MW en projectes d’autoconsum col·lectiu en procés.

Xavi Bou ha destacat que “en els darrers mesos hem observat un interès creixent en l’impuls de comunitats energètiques arreu, i això, acompanyat de l’esforç notable de la CNMC i companyies distribuïdores per a aterrar els procediments operatius necessaris, junt amb la constitució de les anomenades Oficines de Transformació Comunitària i impuls de l’Administració, fa que estiguem davant del tret de sortida per al creixement escalable d’aquest model tant rellevant i necessari per a fer arribar la transició energètica a tothom”.