Skip links

Una plataforma pública acompanyarà la creació de les comunitats energètiques a Catalunya

La mesura del govern se suma a la línia d’ajuts SolarCoop, dotada amb 8 milions d’euros i que ja ha comptat amb 78 sol·licituds de 32 comarques catalanes. Catalunya ja disposa de prop de 94.000 instal·lacions d’autoconsum en servei, que sumen una potència de 1.070 MW

A partir del primer trimestre d’enguany el Govern de la Generalitat conformarà una plataforma per facilitar la creació i potenciar la participació de la població en les comunitats energètiques. La plataforma, habilitada a través de l’Institut Català d’Energia, entrarà en servei de manera progressiva.

L’empresa Elecsum, pioners en el desenvolupament d’eines de software que simplifiquen i agilitzen el procés de creació, d’integració i de gestió de comunitats energètiques estem a favor del desplegament d’aquesta plataforma per tal de divulgar i impulsar la creació de comunitats. A més, apostem fermament per complementar-la amb les eines i serveis digitals elecsum app i elecsum share.

Per a afavorir el seu èxit, l’objectiu és que la iniciativa arribi a ser un referent a Catalunya en l’àmbit de les comunitats energètiques, i que funcioni com a repositori i com a complement de les plataformes que els actors del sector vagin desenvolupant en aquesta àrea.

Les comunitats energètiques són agrupacions de persones físiques o jurídiques que decideixen, de manera col·lectiva, compartir i gestionar l’energia generada per una instal·lació d’energies renovables.

La plataforma es dirigirà a tres grans sectors: a tots aquells ciutadans i ciutadanes que vulguin participar en una comunitat energètica; també oferirà assessorament sobre les comunitats energètiques, i un tercer àmbit s’adreçarà a totes aquelles persones, institucions o entitats que vulguin promoure aquestes agrupacions col·lectives de compartir energia. A la ciutadania se l’informarà de quines possibilitats tenen per a crear una comunitat energètica –quant a situació geogràfica- i se’ls donarà la informació bàsica per a accedir-hi.

Les comunitats energètiques faciliten l’accés d’una gran part de la població a l’autoproducció d’energia i parteixen de l’autoconsum col·lectiu. A més, permeten una gran varietat de modalitats a l’hora de gestionar l’energia generada, cosa que les converteix en un element fonamental per avançar cap a un model energètic més participatiu i democràtic.

La mesura del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural s’afegeix a la línia d’ajuts SolarCoop, dotat amb 8 milions d’euros, i pretén incentivar la creació de comunitats energètiques dins del marc de cooperatives de consum. La línia ha comptat amb 78 sol·licituds procedents de 32 comarques i en poques setmanes es començarà a atorgar els ajuts.

El novembre passat, el conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort i Subirana, va explicar que Catalunya ja disposa de gairebé 94.000 instal·lacions d’autoconsum en servei, que sumen una potència de 1.070 MW. I va afegir:  “Ja hi ha unes 2.000 instal·lacions d’autoconsum col·lectiu, davant les 106 de fa un any. “Aquestes dades ens indiquen que la ciutadania, les empreses, les entitats i les administracions catalanes hem començat la revolució de l’autoconsum energètic”, va destacar el conseller Mascort a les Jornades de Comunitats Locals d’Energia de les Comarques Gironines celebrades el novembre de 2023.