El passat 5 d’octubre vam participar en la ‘Trobada de Comunitats Energètiques per a empreses’, organitzada per l’Ajuntament de Sant Just Desvern i adreçada a empreses i propietaris de naus industrials del municipi.

Detalls de la jornada
Els objectius de la trobada eren explicar què és una comunitat energètica a les empreses de Sant Just Desvern, exposar maneres jurídiques de constituir una comunitat energètica amb diferents experiències i donar a conèixer els resultats de l’estudi de potencialitat energètica realitzat als polígons industrials de Sant Just Desvern.

L’obertura de la jornada va anar a càrrec d’Isabel Darder, regidora d’Empresa i Ocupació; i Just Fosalva, regidor de Sostenibilitat i Medi Ambient de l’Ajuntament de Sant Just Desvern. La benvinguda també va comptar amb l’assistència d’Isabel Aragonés, directora de RRHH de Frigicoll i presidenta de l’Associació Sant Just Impulsa.

Durant la jornada es van dur a terme diferents xerrades en formats breus de no més de 20 minuts. Un cop exposats tots els temes, l’encarregat de tancar la jornada va ser Joan Basagañas, alcalde de l’Ajuntament de Sant Just Desvern.

Comunitats energètiques
Comunitats energètiques

Resultats de l’estudi a càrrec d’Elecsum
Des d’Elecsum vam poder exposar els resultats de l’estudi sobre el potencial energètic als polígons industrials de Sant Just Desvern. Concretament, la xerrada va anar a càrrec de Teresa Sanjuan i David Lirio.

Es van analitzar xifres i es va parlar de l’autoconsum compartit en contraposició de la comunitat energètica. Per una banda, en el cas de l’autoconsum compartit, s’exposa que qualsevol tipus d’entitat titular d’una instal·lació de generació renovable pot prestar un servei energètic a tercer mitjançant la cessió de potència o lloguer d’actius a canvi d’un preu o taxa.

Està destinat a promocions públiques, com ajuntaments, i promocions privades de comunitats energètiques industrials, domèstiques o mixtes. Permet múltiples tecnologies i l’accés és lliure, sense necessitat d’imposar comercialitzadora, ni instal·ladora FV i sense permanència (o bé amb algunes condicions).

D’altra banda, les Comunitats d’Energia Renovables (CER) i Comunitats Ciutadanes d’Energia (CCE) estan adreçades a comunitats de persones físiques, autoritats locals (inclòs municipis), petita empresa i Pymes. Els usuaris finals tenen una participació sobre la instal·lació FV i possibilitat de vendre kWh. Permet multitecnologia, l’accés és lliure (sense cap condició) i permet una millor regulació econòmica i marc legal.

Comunitats energètiques
Comunitats energètiques
Comunitats energètiques
Comunitats energètiques
Comunitats energètiques
Comunitats energètiques