Dins del “boom” de l’autoconsum energètic que està vivint el nostre país des de la derogació del polèmic “impost al sol”, l’autoconsum compartit és una de les modalitats que ofereix un major potencial de creixement a mitjà i llarg termini.
Però què és l’autoconsum compartit?
Tal com el seu propi nom indica, l’autoconsum compartit consisteix en la generació d’energia elèctrica a través d’una instal·lació, generalment fotovoltaica, de manera compartida entre diversos usuaris.
Per exemple, una comunitat de veïns que decideix instal·lar plaques solars a la coberta de l’edifici i repartir-se l’energia que generen; o un grup d’empreses d’un polígon industrial que es posen d’acord per instal·lar un sistema fotovoltaic i compartir la producció.
Associar-se amb altres per produir energia de manera conjunta, repartint la despesa inicial i la rendibilitat de la instal·lació, sembla una cosa molt lògica i de fet aquest sistema fa anys que funciona en altres països. No obstant això, la realitat és que l’autoproducció compartida no ha estat possible al nostre país fins fa ben poc.
Avantatges de l’autoconsum compartit
Els avantatges de l’autoconsum compartit en comunitat de veïns o indústries són nombrosos i molt interessants, sobretot ara que el canvi climàtic i els elevats costos de l’energia estan fent molt evident la necessitat d’evolucionar cap a un model energètic més racional i sostenible.
Alguns dels principals beneficis de l’autoconsum compartit són els següents:
- La inversió inicial i el manteniment de la instal·lació fotovoltaica es pot repartir entre diversos usuaris, amb el que el cost d’entrada s’abarateix i es democratitza l’accés a l’autoproducció elèctrica.
- L’energia a autoconsumir és reparteix entre més d’un consumidor (cadascun amb les seves corbes de consum) i això implica que hi hagi menys excedents (energia que no s’aprofita per a l’autoconsum) i així l’estalvi energètic sigui major.
- En casos en que hi hagi diversos edificis o naus connectats que en formin part, habilita l’autoconsum fotovoltaica aquells qui ho desitgin independentment que tinguin irradiació solar o no a la seva coberta o teulada.
- Es genera un ecosistema energètic col·laboratiuamb la pertinença a un grup de persones o empreses que tenen uns interessos i valors comuns de respecte pel medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic. En alguns casos pot servir per a que els mateixos veïns d’un edifici puguin decidir participar activament en la lluita contra la pobresa energètica, per exemple entregant una part de l’energia generada per la instal·lació fotovoltaica a una família veïna de la comunitat que es pugui trobar en aquesta situació.
Ara que saps què és l’autoconsum compartit i els atractius avantatges que ofereix, potser t’estàs preguntant si és molt car o complicat crear una instal·lació d’aquesta mena. Doncs bé, t’alegrarà saber que a Elecsum som especialistes en autoconsum compartit i ens ocupem de tot:
- Assessoria energètica i legal per a establir la comunitat energètica
- Tramitació de la instal·lació compartida i de totes les comunicacions i gestions necessàries amb l’empresa Distribuïdora.
- Models de repartiment de l’energia generada per la planta fotovoltaica entre els membres de la comunitat per a maximitzar-ne eficiència.
- Recomanacions anuals dels repartiments d’energia i conforme als consums de cada usuari per a optimitzar l’estalvi encara més.