José María González Moya, director general d’APPA Renovables, ha destacat la vitalitat del sector i el potencial encara no explotat de l’autoconsum, afirmant que “això no ha fet més que començar”. Malgrat les dificultats específiques que enfronten algunes empreses a causa de la volatilitat del mercat de plaques fotovoltaiques, González Moya insisteix en el potencial econòmic i ambiental que l’autoconsum pot seguir oferint.

Actualment, segons APPA Renovables, més de 400.000 llars i prop de 70.000 indústries a Espanya es beneficien de l’autoconsum, la qual cosa representa només el 5% del potencial total de desenvolupament estimat. Aquesta dada no sols subratlla la robustesa assolida pel sector, sinó també l’ampli marge de creixement que encara queda per explotar. El congrés també ha destacat la necessitat de fomentar l’autoconsum col·lectiu, especialment en comunitats de veïns i edificis en alçada. Aquesta modalitat no només promou l’eficiència energètica sinó que obre noves vies de negoci i col·laboració entre ciutadans.

L’èxit continu de l’autoconsum depèn en gran mesura de la conscienciació i educació del client final. Els experts han reconegut que, tot i que el sistema d’ajudes públiques existent ha estat menys que eficient, la inversió en campanyes de sensibilització podria jugar un paper crucial en destacar els avantatges de l’autoconsum.

Eines digitals i solucions per a instal·ladors

Xavi Bou, Director de Comunitats Energètiques a Elecsum, ha participat a la segona jornada d’aquesta trobada a la taula rodona “Comunidades energéticas y autoconsumo colectivo, el presente que no llega”, un espai moderat per Ana Tudó, responsable de Marketing de Saclima Solar Fotovoltaica i que ha comptat amb la participació de Isadora Vizcaino, Business Manager Madrid de Factor Energía; Iván Aranda, head of Energy Area a R2M i Javier Olaso Escoriaza, Deputy CEO a Barter.

Durant la taula rodona, Xavi Bou ha posat en valor les eines digitals desenvolupades per Elecsum que permeten gestionar autoconsums col·lectius de forma fàcil i àgil. Aquestes eines han permès generar un estalvi acumulat de 186.000 € des del gener de 2022 (amb una mitjana del 72% d’autoconsum), i avui en dia, Elecsum gestiona 600 kWn i 255 CUPS ja connectats a autoconsums col·lectius, a la vegada que integra més de 1.000 nous CUPS i 3MW en projectes d’autoconsum col·lectiu en procés.  Precisament és aquesta digitalització la que permet a Elecsum oferir un producte de valor als instal·ladors fotovoltaics, fent possible que siguin més competitius i ràpids en la preparació d’ofertes, connexió i monitoratge d’autoconsums col·lectius fotovoltaics