Skip links

Posada en marxa de la Comunitat Energètica Les Escoles de Sant Just Desvern

El passat dimecres 20 de desembre a les 18:30h, les Escoles de Sant Just Desvern van acollir una xerrada a càrrec de Teresa SanJuan, Directora de Projectes, i Merche Llorens, Responsable d’Atenció al Client d’Elecsum. Aquest esdeveniment va marcar l’inici de la Comunitat Energètica Les Escoles, un projecte d’autoconsum compartit d’energia neta, promogut per l’Ajuntament per fomentar el compromís ciutadà amb la sostenibilitat.

Detalls de la comunitat energètica

La Comunitat Energètica Les Escoles, nascuda de la col·laboració amb Elecsum, es basa en la cessió de part de l’energia elèctrica generada per una instal·lació fotovoltaica de 60 kW de potència, situada a la coberta de l’equipament municipal de Les Escoles.

Aquesta energia es compartirà amb els ciutadans de Sant Just Desvern que compleixin els requisits necessaris, afavorint així la transició cap a una ciutat més sostenible i reduint la dependència de fonts d’energia no renovables.

La participació està oberta a totes les persones empadronades a Sant Just Desvern amb un subministrament d’electricitat al seu nom (fins a 15 kW contractats). No és necessari ser propietari de l’habitatge, simplement que el contracte vigent estigui a nom del sol·licitant. El procés de selecció es realitzarà mitjançant un concurs públic, amb prioritat a habitatges en edificis plurifamiliars i especial atenció a famílies en risc de vulnerabilitat energètica.

Inscripció i beneficis

Les preinscripcions van quedar obertes ahir, 21 de desembre de 2023, fins al 29 de febrer de 2024. També serà possible realitzar la preinscripció de manera presencial, amb cita prèvia al Servei de Medi Ambient de l’Ajuntament de Sant Just Desvern. Per participar en aquesta iniciativa, no cal canviar de companyia elèctrica ni realitzar cap instal·lació addicional.

Els participants tindran accés a una aplicació digital per monitoritzar l’energia generada, la seva part rebuda i l’estalvi energètic aconseguit gràcies a l’autoconsum solar en temps real. A més, comptaran amb el suport d’una persona gestora de l’autoconsum per a la gestió de tots els tràmits necessaris.

Una part de l’energia generada es destinarà a l’equipament municipal, contribuint així a la reducció de la despesa energètica local. L’estalvi econòmic per a cada participant variarà segons factors com el preu de l’energia, la tarifa contractada i l’ús eficient de l’energia solar. Per a famílies en risc de vulnerabilitat energètica, s’aplicarà una bonificació en la taxa anual municipal establerta per la cessió d’ús.

Quan comença la iniciativa?

Un cop legalitzada la instal·lació fotovoltaica a la coberta de Les Escoles, es definiran les taxes i les bases del concurs públic per a la cessió d’ús d’una part de l’energia generada. S’iniciarà una prova pilot d’un any durant el 2024, marcant així un pas significatiu cap a un futur més sostenible i compartit per a la comunitat de Sant Just Desvern.